Врати Борман от естествена дървесина

Високата цена на вратите Борман от естествена дървесина се дължи на това, че този материал се възобновява много бавно и се изчерпва бързо. Това е причината и за сравнително малкия пазарен дял на вратите от тази суровина.

Най-често използваните дървесни видове са широколистните бук, липа и дъб, както и иглолистните евкалипт, бял бор, канадска ела и северен смърч. Получава се различен и разнообразен рисунък на фризовете, чрез вертикални или хоризонтални изрязвания на ствола. Отделните парчета се сглобяват по желания начин и така се постига нужното изделие. Може да се включат и други елемента като метал, стъкло и т.н.

Повърхността на вратите Борман се обработва с лаково покритие или импрегнанти на водна основа. По този начин тя се запазва за по-дълго време и не се влияе от външните вредни влияния. Лакът може да бъде в различен цвят и да придаде определен нюанс, като не заличава естествения рисунък. Може да бъде и прозрачен, като по този начин се запазва естествения цвят на дървото.

Тук също има изключително полезни статии за вратите на Борман – успешния избор на добри врати, на добра цена!

Широколистната дървесина се обработва по-трудно от иглолистната. Тя е по-твърда и затова се използва по-рядко. Освен това на планетата има по-малки запаси от нея, което също влияе на количеството добив. Иглолистните гори са много по-разпространени и заемат цели пояси в някои географски ширини. Поради гореизброените факти, широколистната дървесина е с по-висока цена, която оказва влияние и на продуктите, произведени от нея. Вратите на Борман България, изработени от бук или дъб, са тройно по-скъпи от тези, направени от ела или бор.

Дървесината от евкалиптови дървета е най-екологичносъобразна. Те растат много бързо и имат по-голям ареал на местообитание. Освен това се използват и другите части на дървото в козметичната и медицинската промишленост. По този начин то се усвоява напълно, нещо, което е невъзможно при широколистната и иглолистната дървесина.

Фурнирът е тънък лист от естествена дървесина, който се получава от срязване на вече обработен дървесен труп. Шарката на фурнира зависи от посоката на рязане и е уникална за всеки един лист.

Естественият фурнир се използва масово при производството на врати, защото има добри естетически качества, а цената му е много изгодна. Много по-евтино е да се изработи фурнирована врата, отколкото такава от масивна дървесина. Именно поради това, от Борман предпочитат да предлагат този вид врати на клиентите си. Освен това, вратите с естествен фурнир на практика не се различават от гореспоменатите.

Фурнирът има и други предимства. Той е с универсално приложение и може да се поставя върху всякакви врати, независимо дали са от ПДЧ, МДФ или са блиндирани. По този начин те придобиват едно значително по-топло излъчване, а в помещението се придава допълнителен уют. Фурнирът може да бъде покриван с различни лакови покрития, които ще променят вида му, ако има нужда. Често се среща използването на високоустойчиви безцветни лакове, които го правят по-устойчив на външните влияния. Така дървото запазва естествения си вид и се предпазва от увреждания. Възможно е и нанасяне на по-тъмен лак, който ще подчертае рисунъка на дървото.

Фурнирът дава възможност за изработка на врати, които приличат на такива от скъпи дървесни видове като махагон, зебрано и др. Тяхната дървесина е много рядка и ценна, затова не се произвеждат масово. Има и дървесни видове, от които не може да се правят врати – ясен, череша, тик и др. С фурнир е възможно да се пресъздаде почти всичко. Освен това, той успешно се комбинира с други материали като метал, кожа, стъкло и т.н.

Естественият фурнир се обработва много лесно. Поддръжката му също не е никак сложна. Той е устойчив на надраскване и се уврежда много трудно, ако е с добро външно покритие. Не задържа миризми и замърсявания, почиства се лесно и има дълъг живот на експлоатация. Това са причините той да бъде толкова търсен и предпочитан. Не трябва да забравяме и ниската му цена – още една причина за неговата популярност.