Как се правят метални входни врати?

За разлика от декоративните интериорни врати, при входните от основно значение е не естетиката, а здравината и сигурността. Те се постигат чрез използването на материали с голяма якост и чрез вграждането на високонадеждни заключващи системи с многоточкови механизми.

Профил vrati-sofia Борман в aboutus.

vhodna-vrata-zlaten-dabПроцесът на производство започва със закаляване на широките стоманени листове,от които ще бъде изработвана вратата. Те се нагряват до пределно висока температура, след което се охлаждат рязко и по този начин се променят физичните им свойства – стоманените листове стават по-твърди и по-здрави. След тази обработка те биват оразмерявани и отрязвани в необходимите параметри, а отворите за панти, шпионка и ключалки се оформят под действието на т.нар. пънч-преса.

В зависимост от вида на вратата, пресата може да направи над 50 отвора с различна големина и форма. Перфорираните вече листове се прехвърлят на друга преса, която упражнява 300т. налягане и прегъва ръбовете им. Подобна преса се използва и за постигане на определен релеф върху крилото на вратата, при тези модели,които имат специфичен дизайн.

Вграждането на заключващите механизми се извършва ръчно, за да може да се провери тяхната функционалност и да се избегнат евентуални дефекти. Преди двата стоманени листа да бъдат съединени и да образуват крилото на вратата, между тях се поставя различен по вид пълнеж, в зависимост от предназначението на готовия продукт.

За блиндирани врати, които предполагат висока степен на устойчивост срещу всякакви насилствени действия, се използва стабилна конструкция от закалена стомана в комбинация с изолационна вата.

За обикновени метални врати пълнежът е тип пчела пита или по-често – полистирен, който в съвременното производство се е наложил като най-лек и най-удобен материал, с най-добри изолиращи качества както по отношение на шум, така и на топлина.

След поставяне на пълнежа, двата стоманени листа се заваряват машинно при много висока температура и готовото вече крило на вратата се шлифова и полира, докато се загладят всички грапавини и се постигне перфектно гладка повърхност. По прахов метод се нанасят антикорозионен грунд и декоративно цветно покритие, с което процесът завършва.

Паралелно с крилото, по аналогичен начин от закалени стоманени листове се оформя и касата на вратата, предимно чрез обработка с механични преси с високо налягане. След това двата елемента се окомплектоват фабрично и вратата е готова да бъде транспортирана до търговската мрежа или да бъде директно доставена на клиента.