Почистване на вратите

Когато се прави основно или рутинно домашно почистване, хората често забравят за вратите и не им обръщат достатъчно внимание. Те смятат, че вертикалните повърхности не задържат прах и няма нужда да се чистят толкова обстойно. Обръщат по-голямо внимание на телевизора, защото върху него се натрупва статично електричество, което няма как да не се види. Истината обаче е съвсем друга. Въпреки, че се покриват с по-малко прахови частици от хоризонталните повърхности, вертикалните също задържат доста прах. Дори някои материали задържат много повече замърсявания.

preparat za pochistvane na prozorec

Почистване на стъклена врата

Върху ламинираните и остъклените врати се задържа по-малко прах, отколкото върху тези от масив и с естествен фурнир, където прахта си личи повече. Именно заради това, тези врати се почистват по-често отколкото първите. Въпреки това, върху тях също има много невидими за окото замърсявания.

Разположението на вратите също е важно. Ако те се намират до място, което ги замърсява, тогава е разбираемо, че те трябва да се чистят много по-често, отколкото ако са на друго място. Ако вратата на кухнята се намира близо до мивката или печката, по нея често ще се появяват пяна и мазнини, дори и да се внимава много. Тази врата трябва да се чисти постоянно, за да не се увреди за постоянно и върху нея да останат всички тези мърсотии.

Вратата на банята също влиза в това число. Тя трябва да се почиства често, защото е подложена непрекъснато на топлина и влага, които са предпоставки за развитие на бактерии и плесен. Частите на тази врата трябва да се дезинфекцират периодично.

Елементите на вратите, които се използват най-често, трябва да се почистват, защото дори и да се докосват с чисти ръце, кожата оставя отпечатъци от естествената си мазнина. Ако пък в жилището има деца, те замърсяват още повече, защото не са свикнали да пазят и да щадят повърхностите. Дръжките много бързо могат да загубят добрия си външен вид и по този начин да се наруши цялостната визия на вратата. Най-добре е, вратите винаги да се включват в ежеседмичното почистване. По този начин, те ще бъдат красиви и ще имат много по-дълъг живот.