Почистване на вратите

Когато се прави основно или рутинно домашно почистване, хората често забравят за вратите и не им обръщат достатъчно внимание. Те смятат, че вертикалните повърхности не задържат прах и няма нужда да се чистят толкова обстойно. Обръщат по-голямо внимание на телевизора, защото върху него се натрупва статично електричество, което няма как да не се види. Истината обаче е съвсем друга. Въпреки, че се покриват с по-малко прахови частици от хоризонталните повърхности, вертикалните също задържат доста прах. Дори някои материали задържат много повече замърсявания.

Публикации от Борман във folkd.

preparat za pochistvane na prozorec

Почистване на стъклена врата

Върху ламинираните и остъклените врати се задържа по-малко прах, отколкото върху тези от масив и с естествен фурнир, където прахта си личи повече. Именно заради това, тези врати се почистват по-често отколкото първите. Въпреки това, върху тях също има много невидими за окото замърсявания.

Разположението на вратите също е важно. Ако те се намират до място, което ги замърсява, тогава е разбираемо, че те трябва да се чистят много по-често, отколкото ако са на друго място. Ако вратата на кухнята се намира близо до мивката или печката, по нея често ще се появяват пяна и мазнини, дори и да се внимава много. Тази врата трябва да се чисти постоянно, за да не се увреди за постоянно и върху нея да останат всички тези мърсотии.

Вратата на банята също влиза в това число. Тя трябва да се почиства често, защото е подложена непрекъснато на топлина и влага, които са предпоставки за развитие на бактерии и плесен. Частите на тази врата трябва да се дезинфекцират периодично.

Елементите на вратите, които се използват най-често, трябва да се почистват, защото дори и да се докосват с чисти ръце, кожата оставя отпечатъци от естествената си мазнина. Ако пък в жилището има деца, те замърсяват още повече, защото не са свикнали да пазят и да щадят повърхностите. Дръжките много бързо могат да загубят добрия си външен вид и по този начин да се наруши цялостната визия на вратата. Най-добре е, вратите винаги да се включват в ежеседмичното почистване. По този начин, те ще бъдат красиви и ще имат много по-дълъг живот.