Същност на съвременното производство на врати

Различните видове врати – интериорни и входни, имат различна структура и се използват различни материали, поради което и методите на изработка са строго специфични. Въпреки това етапите на производство следват определена обща последователност, която се е наложила като максимално ефективна с годините.

Борман България в aboutus – профил.

interiorna-vrata-darvoВ миналото всички врати са се правели от чиста дървесина и са били дело на изкусни дърводелци. Сковавали ли са се с обикновени пирони и са се залепвали допълнително със смола. По-късно е започнало поставянето на бояджийски, а още по-късно и на лакови покрития, които да защитават дървото.

Днес, няколко века след откриването на парната машина и началото на научно-техническия прогрес за човечеството, ръчната изработка на врати отдавна е в историята. Днес подобна дейност се практикува само като хоби от хора, любители на старите занаяти. Вратите се произвеждат в големи заводи на конвейерни ленти, чиито капацитет достига хиляди готови продукти месечно. Механизацията не само ускорява процесите на изработка, но и дава много нови възможности по отношение на материалите, а оттам – и на моделите.

interiorni-vrati-showroom-darveniСъвременните врати се конструират чрез триизмерни компютърни програми, които дават ясна представа за вида, структурата и функционалността на крайния продукт. Всякакви евентуални дефекти на модела се отстраняват още преди да е започнало производството, така че последващи грешки са почти невъзможни. Качеството на влаганите материали също се проверява предварително с помощта на специализирана техника, способна да отчете и най-малките отклонения от нормата, с цел получаване на безупречен резултат. В процеса на сглобяване на отделните елементи на вратата също се упражнява текущ контрол на качеството, както автоматичен, така и ръчен, който допълнително намалява и елиминира потенциалните проблеми.

Като цяло направата на врати не е безкрайно сложен процес, а и човешкият фактор е сведен до минимум (предимно с контролна, а не с изпълнителна функция), затова е относително трудно нещо да се обърка и много рядко на пазара може да се появи врата с производствен дефект. Това, разбира се, не е напълно изключено, но в дългогодишната практика на Борман Комерс има само два случая с неизправни врати, изпратени от европейските заводи, което е сигурен знак за тяхната надеждност и качествена изработка.