Френски врати

Какво е френска врата?

Френската врата е вид окачена врата, която обикновено се срещат като двойка, която се състои от леки дървени рамки на  големи панели от стъкло или друг прозрачен материал. Това позволява навлизането на много светлина в помещението и осигурява приятна, безпрепятствена гледка навън. Тези врати могат да бъдат намерени навсякъде по улиците на Париж и Рим, обикновено водят до балкон или тераса. Те също са известни и под наименованието френски прозорци, поради факта, че изглеждат и функционират подобно на стандартен прозорец.

Как функционират френските врати?

Френските врати функционират по същия начин, както другите окачени врати на панти. Тези врати са обикновено се отварят отвън навътре. Двойните френски врати обикновено са заключени с болтове в горната и долната част на всяко крило.

Светът на вратите Борман.

Къде се използват френски врати?

Френските врати намират приложение както вътре в домовете, така  и като външни врати, но най-често се използват, за да се улесни достъпа до малка градина, веранда или балкон. Френските врати често се използват като заместител на прозорци, тъй като те пропускат много светлина и не пречат на гледката по начина, по който масивните врати го правят.

Вратите, използвани като външни, са най-добре оборудвани с уплътняващи ленти, за да се предотврати нахлуване на вятър и протичане на дъжд в помещенията на дома. По същия начин, двойният стъклопакет или нискоемисийното стъкло могат да внесат съществена разлика в количеството топлина, което е позволено да влиза или да излиза от дома, точно както се случва с  конвенционалните прозорци.

Заради тяхната лека конструкция и материали, френските врати, изработени от обикновено стъкло, обикновено не предоставят достатъчно сигурност, за да бъдат използвани като основни входни врати. За тази цел, материали като закалено стъкло, плексиглас или лексан предлагат по-добра защита.

 

Какви варианти френски врати съществуват?

Точките на вариации при френските врати включват различни видове дървен материал и детайли, използвани за дограмата, като стъкло или друг прозрачен материал, който се употребява за панелите, и дали дограмата е боядисана или е оставена с естествения си вид. Най-често срещания и, разбира се, най-„традиционен“ цвят за дограмата е бялото, въпреки че това зависи изцяло от заобикалящия интериор.

 

 Предимства

Френските врати са много по-леки и предоставят невероятна гледка

Те са леки и ненатрапчиви

 

Недостатъци

Чупливата конструкция в сравнение с масивните врати, лесно се поврежда

Стъклото трябва да се почиства редовно

Изисква се голямо внимание по време на всякакви атмосферни влияния и природни бедствия

Единичните стъкла в панелите могат да пропуснат изтичане или влизане на топлината на дома.