Каква е разликата между фурнированите и ламинираните интериорни врати?

Професионалистите знаят каква е разликата и могат да я забележат само с един поглед. Те са наясно какво представлява естествения фурнир и как изглеждат вратите, които са покрити с ламинат. За хората, които не разбират от врати, разликата не е толкова осезаема. Те дори не могат да я забележат в много от случаите. Въпреки това, могат да се ориентират от цената, която често влияе на техния избор. Каква всъщност е разликата между вратите, покрити с ламинат и тези с фурнир?

Профил Борман България в about.me – добро представяне на фирмата.

interiorna-vrata-darvoФурнирът е тънък дървесен лист, който е естествен материал. Неговата дебелина е по-малка от 3 милиметра. Той се получава от паралелни срезове на дървесен труп. Фурнирният лист може да бъде с различен рисунък и да има различен цвят, в зависимост от посоката на рязане на дървесината и от нейния вид. Рисунъкът не може да се променя в последствие, но цвета може да търпи промени с помощта на лакиране. Всеки фурнирен лист има уникален рисунък, защото всяко дърво е различно и неговите годишни пръстени не са като на другите. В помещенията, където има поставени врати с фурнири, се усеща уют и топлина.

Ламинатът е наричан и по друг начин – технически фурнир. Той е изкуствено добита суровина и се прави от PVC, меланин и други материали. Външният му вид може да прилича на естествено дърво, а рисунъкът му може да бъде всякакъв. Той може да бъде досущ като естествения фурнир. Разликата е единствено в това, че при него няма природната уникалност и той ще бъде еднакъв с много други продукти от същата серия. Въпреки това, ламинатът има и много предимства. Устойчив е и има дълъг живот. Добива се много лесно, защото се създава по изкуствен път. Той не се изчерпва и може да се създаде винаги. Поради тези причини, ламинатът е много по-евтин от естествения фурнир, а вратите с това покритие имат по-ниска цена.

И двете покрития служат като външен слой, който предпазва MDF плочата от влага и други въздействия. По този начин тя става много по-здрава и има по-добра изолация. Всеки може да реши кое покритие предпочита и каква врата ще избере. Фирма Борман Комерс има за цел да предложи на клиентите си голямо разнообразие от различни модели и да им дава съвети, с които да им помогне да вземат правилното решение.